Tel: 0 (532) 474 48 37 - [email protected]

OMUZ SIKIŞMA(İMPİNGMENT) SENDROMU

Project Description

OMUZ SIKIŞMA(İMPİNGMENT) SENDROMU

omuz3

Kolumuzu havaya kaldırdığımız zaman Omzu hareket ettiren kas grubunun (Rotator Cuff(RC)) bulunduğu aralık daralır. Bu aralığın daralmasına ek olarak omuzdaki bursanın şişmesi, lokal kireçlenme veya lokal yeni kemik oluşumları daralmanın artmasına ve buna bağlı olarak sıkışmanın artmasına neden olarak ağrıya sebep verir.

Sıklıkla genç-orta yaş sporcularda özellikle basketbol, tenis, su topu yapanlarda veya elini baş üstü işlerde kullanan kişilerde tekrarlayan hareketlerde örneğin boyacılarda, uçak teknisyenlerinde ve yaşlı kişilerde görülür.

BELİRTİLER
-İstirahat veya hareket ile ağrı, ilerleyen süreçte gece ağrısı
-Omuzdan kola yayılan ağrı
-Ani hareket ile oluşan batıcı ve şiddetli ağrı
-Hareket ve güç kaybı
-Eli sırta götürmede güçlük ve ağrı

Bu belirtilerin oluşturduğu şikayetler sonucunda ortopedi doktoru tarafından yapılan muayene sonucunda ağrının yeri, şekli, süresi ve yayılımı belirlenerek röntgen, bilgisayarlı tomografi, ultrasonografi veya MR tetkikleri kullanılarak tanı konulur.

TEDAVİ

Tedavide amaç ağrıyı kesmek ve kişinin günlük işlerini yapmasını sağlamaktır. Tedavi iki şekilde yapılır.

omuz4

KONSERVATİF TEDAVİ(Cerrahi olmayan tedavi)

İstirahat: Kolunuzun kol askısı ile askıya alınması veya ağrınızı ortaya çıkaran hareketlerden(kolun havaya kaldırılması) kaçınılması

NSAI(Antienflamatuar ilaçlar): Omuz içinde oluşan ödemi azaltmak için kullanılır.

Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon: Ağrıyı azaltmak için açma-germe, sıcak-soğuk uygulama ve güçlendirme şeklinde yapılabilir.

Kortizon Enjeksiyonu: Kortizon çok güçlü bir antienflamatuvar(ödem çözücü) ilaçtır. Normal antienflamatuvar, istirahat ve fizik tedaviye yanıt alınamayan durumlarda omuz içindeki ödemi dolayısı ile ağrıyı azalmak için omzun içine kortizon enjeksiyonu yapılabilir ve bu işlem 2-3 defa tekrarlanabilir.

omuz5

CERRAHİ TEDAVİ

Konservatif tedaviye yanıt alınamayan hastalarda tedavi cerrahidir ve cerrahi işlem ağrıya neden olan etkene göre yapılır. İşlem genellikle artroskopik (2-3 adet birer cm’lik deliklerden girilerek kamera yardımı ile  bir monitöre görüntülerin aktarılması ile yapılan ameliyat) yani kapalı yöntemle yapılmasına rağmen nadiren açık ameliyat da gerekebilir.

Cerrahi tedavide amaç sıkışıklığa neden olan alanın genişletilmesi şeklindedir. Ameliyat sırasında sıkışıklığa neden olan şişmiş bursanın (kesecik) alınması ve eğer omzu hareket ettiren kas veya tendonlara bası yapan yeni kemik oluşumları varsa bu oluşumların temizlenmesi veya tıraşlanması şeklinde yapılır.

REHABİLİTASYON

Ameliyat sonrası şişlik ve ağrı azalıncaya kadar bir kaç gün kol askısı uygulanarak günde 4-5 defa olmak üzere her defasında 20 dakika buz tatbik edilir. Daha sonraki rehabilitasyon doktorunuza ve yapılan ameliyata göre değişir. Nadiren ameliyat sonrası hastada hareket kısıtlılığını engellemek ve omuz etrafındaki kasları güçlendirmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon gerekebilir.как пастроить каркасный домтурция май 2015macbook air sleevesextoye

Related Projects

Back to Top