Tel: 0 (532) 474 48 37 - [email protected]

OMUZ AĞRISI

Project Description

Omuz eklemi; köprücük kemiği, kürek kemiği ve kol(pazı) kemiklerinden ve bu kemikleri saran kas, tendon, bağ vb yumuşak dokulardan oluşur. Vücudumuzun en hareketli eklemi olması avantaj olmakla birlikte bazı sorunları da beraberinde oluşturur.

omuz1

OMUZ AĞRISI SEBEPLERİ

-Kırık ve Çıkıklar

-Sıkışma sendromu(İmpingment)

-Kas ve Tendon yırtıkları

-Ödem(Enflemasyon) ve Bursit

-Kireçlenme(Artroz)

 

OMUZ ÇIKIĞI

Omuz eklemi; köprücük kemiği, kürek kemiği ve kol(pazı) kemiklerinden ve bu kemikleri saran kas, tendon, bağ vb yumuşak dokulardan oluşur. Vücudumuzun en hareketli eklemi olması nedeni ile çıkıkların da en sık olduğu eklemdir. Omuz çıkığından kasıt kol kemiğinin kürek kemiği ile oluşturduğu eklemden çıkmasıdır ve travma ile oluşur. Sıklıkla öne çıkık oluşmakla beraber nadiren arkaya ve alta çıkık da olabilir. Özellikle yaşlı hastalarda çıkık ile beraber kırık da oluşabilir.

Oluşturduğu Şikâyetler
-Ağrı
-Şekil bozukluğu
-Şişlik
-Hareket kısıtlılığı
-Hissizlik
-Kuvvetsizlik

TANI

Tanı doktor muayenesi sonucu öncelikle çekilen röntgen ile konulur.Ayrıca çıkık esnasında oluşan bağ yırtıklarını tespiti için iler tetkik olarak MR gereklidir.

TEDAVİ

Bütün çıkıklarda olduğu gibi omuz çıkığında da acil olarak yerine yerleştirilmesi gereklidir. Bunun için ortopedi doktoru çeşitli manevralarla bu işlemi gerçekleştirir. Bu işlem hasta açısından genellikle biraz ağrılı olmakla beraber acil şartlarda yapılabilecek bir işlemdir. Hastanın ağrısının azaltılması ve hastanın gevşemesini sağlamak amacı ile hastane şartlarında ağrı kesici iğneler veya omuz eklemi içine yapılan lokal anestezik maddeler ile bu işlem yapılabilir. Hastanın ağrı nedeni ile kendini kastığı veya kemik erimesi olan yaşlı hastalarda bu işlemin genel anestezi (narkoz) altında yapılması tercih edilir.

omuz2

 

Omuz eklem çıkığında çıkma sırasında ya kemiğe yapışık olarak bunan eklem kapsülü kemikten ayrılır yada eklem kapsülü kemikten bir parça koparır. Omuz çıkığı olduktan sonra tekrarlama riski yüksektir. Ancak bu hastanın yaşına ve aktivite düzeyine göre değişir. Tekrarlayan omuz çıkıkların tedavisi ancak ameliyatla mümkündür. Ameliyat esnasında kemikten ayrılan eklem kapsülü veya kemik parçası kendi orijinal yerine dikilir.

Eğer çıkık ile beraber kırık da varsa öncelik çıkığın yerine konulmasıdır. Sonrasında çekilen röntgenlerde kırığa yönelik ek ameliyatlar gerekebilir.

REHABİLİTASYON

Ameliyat sonrası şişlik ve ağrı azalıncaya kadar günde 4-5 defa olmak üzere her defasında 20 dakika buz tatbik edilir. Daha sonraki rehabilitasyon doktorunuza ve yapılan ameliyata göre değişmekle beraber genellikle 3 hafta süreyle kol askısı uygulanır. 3 haftanın sonunda hasta hareket kısıtlılığını engellemek ve omuz etrafındaki kasları güçlendirmek için fizik tedavi ve rehabilitasyon programına alınır.Герцеговина нужна ли виза украинцамкаркасные дома немецкого производителяbest car cover for porsche boxsterкупить сетевые адаптер

Related Projects

Back to Top